You Are Reading

"Ana" rammet igjen av kokainkrigen

På bildet tatt i forrige uke passerer Signe, Nanna og Tore foran et fraflyttet hus i en av de forlatte landsbyene i Antioquia-regionen av Colombia, der kokainbandene herjet for et knapt tiår siden. Her massakrerte de mennesker og begikk unevnelige overgrep mot sivilbefolkningen – under påskuddet som står skrevet på veggen midt på bildet: «Fuera Sapos para ELN»: Kom dere vekk angivere for ELN (geriljagruppe).


Den egentlige grunnen var neppe at sivilbefolkningen var angivere for verken den ene eller den andre part – de ønsket bare desperat å få leve i fred – men at disse bandene ønsket å spre frykt og terror for å kontrollere befolkningen i området.


Under cocaine.no sin reise med tre norske ungdommer (konkurransevinnere) i samme område i desember for et drøyt år siden, møtte vi noen representanter for Colombias organisasjon for landmineofre. En av dem var «Ana», en modig 20 år gamle jente – her avbildet på en juletrefest de arrangerte for barna i foreningen som vi deltok på - og hun fortalte oss om landmineofrenes grusomme skjebner i kokainkrigen.


Et par måneder senere fikk vi vite at «Ana» og hennes familie var blitt fordrevet av en av kokainbandene fra landsbyen der de bodde i det nordlige Colombia. Igjen vilkårlig narkoterror for å styrke bandenes lokale makt.


Så i går ble en av familiemedlemmene som flyktet med henne - ektemannen til hennes søster - myrdet av en av kokainbandene på det nye stedet. Henrettet med fem skudd i ansiktet. Han var 25 år, drosjesjåfør og dypt religiøs. Da familien tok kontakt med banden for å få utlevert liket, fikk de beskjed om at var drept «por sapo» -for å være angiver. I høyden kan dette bety at han har svart på spørsmål fra politiet om bevegelser i området – mange korrupte politimenn røper sine kilder til bandene. Men mest sannsynlig betyr det bare det det pleier å bety i landene som er i narkovoldens klør:


«Ingen annen grunn enn at vi vil dere skal frykte oss»

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.