Archives

Libio José Martínez henrettet etter 14 år som gissel

ELESPECTADOR.COM:
I desember 1997 ble soldaten Libio José Martínez tatt som gissel av FARC. Noen uker senere ble hans sønn Johann født. Johann har kjempet hele livet for å få faren frigitt: han har skrevet brev til presidenter og geriljaledere, og han har gått til fots gjennom deler av Colombia for å få oppmerksomhet rundt farens situasjon.

I går ble hans drøm om å få møte sin far knust: Libio José ble sammen med tre andre soldater henrettet av FARC.

Cocaine.no møtte Johann for to år siden, se vårt intervju med den kloke og oppvakte gutten her:


Brasil klassifiserer FARC som terrorister

ELESPECTADOR.COM: Et lovforslag i Brasil klassifiserer den kolombianske geriljaorganisasjonen FARC som terrorister. Bakgrunnen er brasilianske myndigheters frykt for at FARC vil begå terrorhandlinger i landet under det forestående VM i fotball i 2014 og OL i Rio i 2016. Myndighetene er spesielt "bekymret for de stadige raid FARC utfører i landet, over forsendelser av narkotika til narkotrafikkanter i Rio, og for å holde brasilianske indianere som slaver" som de altså mener FARC står bak.

'via Blog this'

Cocaine.no stanset av koka-ras











Cocaine.no's reportasjeteam tok i forrige uke turen fra den cundiboyacenske høysletten – i den østre Andesfjellkjeden i Colombia – og ned mot den mektige Magdalenafloden. Fra de små, hvitmalte landsbyene nær 3000 meter over havet, der værbitte, eldre menn rusler gatelangs i sine mørke filthatter og karakteristiske ruanas (ullponchoer), tipper veien plutselig brått og bratt nedover. «Der ingen skulle tru» at en vei kunne gå; som om Vårherre selv i euforisk skaperkraft skulle ha risset inn veien i fjellsidene med djerve tak.
Under en stålblå himmel danser små elver seg gjennom de grønne skogene, iblant kaster de seg stolte seg ut i intet fra en klippe, før de setter solid nedslag og fortsetter den rasende ferden nede i dalbunnen igjen. Visst kunne Vårherre skapt et vakrere land enn dette – men like sikkert er at han ikke gjorde det.

Men gradvis blir skogen tynnere, og elvene villere - og brunere. Her hvor skogen er vekke er jordbunnen hard, og vannet renner oppå istedenfor å trekke ned i jorden. Errosjon overalt, vannet river med seg jord på sin ferd mot elvene. Små og store jordras rundt hver sving. Stadig vekk ser en dusinvis av menn stå langs veien med spader for å utbedre stedene der rasene har ødelagt veien.

Andre steder holder mennene på med å sage opp nyfelt tømmer midt i veibanen. Det gir om ikke annet en pause for å gå ut av bilen og suge inn naturens lukter og lyder. Men det er et forstemmende syn, hogsten bidrar ytterligere til errosjonen. Men med stadig dårligere fremkommelighet, er det tryggere å satse på å frakte verdifullt edeltre til byen for å selge, enn vanlige jordbruksprodukter en ikke engang har garanti for å få solgt.

I det kvelden nærmer seg og vi nærmer oss reisens mål, Puerto Boyacá ved Magdalenafloden, er det brått stopp. Jordmassene ligger meterhøye på veien foran oss, og 15 mann fra det lokale «veiheimevernet» arbeider på spreng med å åpne en trase gjennom rasstedet. Vi blir innkvartert hos en familie i den fattigslige landsbyen, for å vente på et mulig gjennombrudd i arbeidet dagen etter. 16 mil opp igjen i fjellet på den elendige veien fristet ikke.


Mens barna inntok kveldsmaten på gulvet rundt oss, samtalte vi med foreldrene. Hun var født i landsbyen like etter den var blitt anlagt tidlig på 80-tallet, han var fra en av landsby lengre nede. Hit hadde folk flyttet for å dyrke koka etter at kokainkartellene for drøye 30 år siden sluttet å handle kokapasta fra Peru, og heller stimulerte kolombianske bønder til å forsyne dem. Vi spør om situasjonen i dalen her for et tiår siden, var det ille? De nikker stumt, skotter bort på barna, og mumler noe om massakrer. De trenger ikke si så mer, vi vet alle hvordan det var. Paramilitære og gerilja kjempet om kontroll over kokamarker og -ruter. Og det var sivilbefolkningen i «motpartens» områder som var de militære målene.

Se mer om kokainindustriens miljøødeleggelser i vår reportasje om temaet.

Dagen etter tar vi noen oversiktsbilder over rasstedet tidlig om morgenen. Joda, det var som vi trodde. I overkant av veien, lå det en forlatt kokamark. Mellom veien og kokamarken var det et tynte belte på en 10 meter med skog som skulle sikre at en ikke kunne se kokaplantene fra veien. Kokadyrkingen tok slutt her for 6-8 år siden, men siden kokamarker bruker ekstreme mengder med kunstgjødsel og insekts- og ugressmidler, er det sjelden skogen kommer tilbake. Vi så det hadde gått flere ras på denne kokamarken, og nå var altså det store gått. Det tok ikke liv denne gangen.

Midt på dagen får veiarbeiderne åpnet en trasé og lagt sitt ulovlig hoggede tømmer i bunnen, og jeepen vår får trukket seg gjennom. Videre nedover dalen blir synet bare verre og verre. Dalsidene er ribbet for skog. Den vanlige prosessen: man flytter langt unna allfarvei for å dyrke koka, kone og barn kommer etter etter et år eller to, man bygger hus, rydder beitemark til buskap, hogger noe mer skog for å dyrke mais og grønnsaker, sper på inntekten med ulovlig tømmervirksomhet... Resultatet er imidlertid et par tiår senere samfunn som knapt kan overleve på grunn av rovdriften på miljøet. For ikke å snakke om konsekvensene for menneskene som bor langs elvene nedover mot kysten: I 2010 måtte tre millioner mennesker i Colombia flykte fra sine hjem som sto under vann, på grunn av at de avskogede Andesfjellsidene har mistet sin evne til å regulere nedbøren.















































































Anonymous vant frem mot Los Zetas - og tapte

Utfallet av Anonymous krigserklæring mot Los Zetas (som vi rapporterte om her) ble at det kidnappede Anonymous-medlemmet ble løslatt - men sammen med et brev som sier: "hvis Anonymous avslører noe navn relatert til kartellet, vil det være familien til den kidnappede som får merke konsekvensene. For hvert navn som avsløres, vil vi drepe 10 personer".

Anonymous hevdet altså å sitte på 100 navn på Los Zetas medarbeidere i Mexico, USA og øvrige land i Mellom-Amerika. Men overfor en slik trussel - og når man kjenner til kartellenes absolutte kynisme og følelsesløshet - blir selv Anonymous maktesløs.

Historien minner for øvrig om hvordan den kolombianske geriljagruppen M19 på 80-tallet prøvde å presse landets kokaintrafikkanter for penger, blant annet ved å kidnappe et familiemedlem til en av narkobaronene. Kartellederne i Colombia gikk da sammen og dannet MAS - Muerte a Secuestradores (død over kidnappere) - men det var ikke kidnapperne selv de gikk etter: MAS kidnappet familiemedlemmer til tilfeldig M19-medlemmer, ringte opp deres familie og torturerte ihjel de kidnappede for åpen telefon. M19 ga opp utpressingen i løpet av få dager - overfor narkotikaindustriens absolutte grusomhet kommer de fleste til kort.

Anonymous angriper Los Zetas: #OpCartel

Semana skriver i denne artikkelen om Anonymous sin "virtuelle krigserklæring" mot Los Zetas, #OpCartel.

Anonymous Iberomamérica har på sine sider lansert Operación Cartel som truer Los Zetas med å offentliggjøre navn på personer samfunnet - alt fra journalister og politi til drosjesjåfører - som samarbeider med dem. Bakgrunnen er at Los Zetas har kidnappet et av deres medlemmer under en protestmarsj i forbindelse med Operation Paperstorm.

"Vi vet vi risikerer våre liv, men vi fortrekker å dø stående enn å leve på kne. Vi vet ikke hvem som skjuler seg bak dere, men tro oss, vi vil finne dere. Vi feiler sjelden.", heter det i Anonymous' utspill.

Ifølge New York Times besitter Anonymous en liste over 100 av Los Zetas høyt plasserte samarbeidspartnere i det meksikanske samfunnet.

Anonymous ber videre "om at alle som ikke er tilstrekkelig sikre på sine kunnskaper om å holde seg vekke fra operasjonen." En operasjon som ifølge dem er "ekstremt farlig og som innbærer en nærliggende og reell risiko for store tap av menneskeliv."

Ny blogger drept av Los Zetas i Mexico

Bloggere drept av Los Zetas i Mexico - ELTIEMPO.COM:

En blogger kjent som "Rascatripas" ble denne uken funnet halshogget og med tydelige tegn på å ha blitt torturert, i en av hovedgatene i Nuevo Laredo på grensen mot Texas. 35-åringen skal ifølge morderne ha drevet en blogg som rapporterte om Los Zetas' aktiviteter. Han er den fjerde bloggeren som har blitt drept for å ha omtalt kokainmafiaens aktiviteter i Nuevo Laredo i år.

'via Blog this'

Human Rights Watch: Ordensmakten bruker tortur i narkokrigen i Mexico

Mexican drug wars beset by systematic torture and killings, report finds | World news | The Guardian:

The Guardian refererer i denne artikkelen en ny rapport fra New York-baserte Human Rights Watch som påviser utstrakt bruk av tortur blant ordensmaktens representantert i Mexicos narkokrig.


'via Blog this'

Lederen for "verdens største kokainprodusent" død

Den kolombianske geriljaorganisasjonen FARC er etter all sannsynlighet verdens største kokainprodusent. Fredag kveld ble FARCs leder, 'Alfonso Cano', drept av det kolombianske militæret i et bombeangrep kombinert med bakkestyrker på nær 1000 mann.

Jakten på 'Alfonso Cano' har vært intensiv siden han overtok som geriljaorganisasjonens øverste leder da grunnleggeren, Manuel 'Tirofijo' Marulanda, døde av hjerteattakk i 2008, og den har kostet mange liv på begge sider. Blant annet har også 50 kolombianske soldater mistet beina etter å ha gått på landminene som er geriljaens viktigste våpen, under jakten på geriljalederen.


Se vår reportasje om kokain og landminer her.


Colombias president, Juan Manuel Santos, var imidlertid lite triumferende da han annonserte at geriljalederen hadde falt på nasjonalt TV. Resultatet som enkelte håper på, at FARC demobiliserer, vil mer sannsynlig være en «atomisering» av geriljaorganisasjonen i mindre kokainkarteller, slik det skjedde da den paramilitære organisasjonen AUC demobiliserte i perioden 2003-2006. Hovedproblemet i Colombia er stor fattigdom og håpløshet på landsbygda, som sikrer rekruttering til de ulike kokainbandene, og den høye etterspørselen etter kokain internasjonalt.


Les om demobiliseringen av den narkoparamilitære organisasjonen AUC her.

Mafiaen flyter på finanskrisen : Dagsavisen

Dagsavisen skriver i denne artikkelen om hvordan 'Ndrangheta, som er den kalabriske mafiaen som styrer størstedelen av kokaintrafikken til Europa, lever høyt på de økonomiske krisetidene. Tidligere UNODC-direktør, Antonio Maria Costa, uttalte i etterkant av finanskrisen i 2008 at krisen ville blitt mye verre hvis ikke den organiserte kriminalitetens narkokapital hadde bidratt til å avhjelpe likviditetskrisen. Situasjonen er etter alt å dømme tilsvarende i dag.
‘Ndrangheta er Italias rikeste og mektigste mafiaorganisasjon og har sin opprinnelse i Calabria på Italias støvelspiss. De har tjent seg søkkrike på å handle narkotika i Sør-Amerika, så rike at de pleide å frakte den ubehandlede narkotikaen med egne ubåter til hemmelige raffinerier i Calabria. Det er først og fremst ‘Ndrangheta som har spredt seg også til Nord-Italia, ifølge Zanotti.



'via Blog this'

44 drept og 16 skadet i ras i Manizales, Colombia

44 mennesker er funnet døde og 16 er fortsatt savnet etter helgens jordras som begravde 16 hus i Manizales, Colombia.

De som bor på disse utsatte, bratte stedene i kolombianske storbyer, er som oftest internflyktninger. På de tre konkurransevinnernes reise til Colombia i 2010, ble disse vitne til en slik tragedie i Medellín der vel 150 mennesker mistet livet. Se deres reportasje fra ulykkesstedet på nrk.no.

Årsaken til rasene er det voldsomme regnet som falt over Colombia de siste månedene i 2010 og som nå har startet igjen. Dette forårsaker oversvømmelser som gjør at hundretusener må forlate sine hjem, og ikke minst ras som tar hundrevis av menneskeliv.

Den abnorme nedbørsmengden henger ifølge eksperter sammen med den globale oppvarmingen som forårsaker økt fordampning i Karibia og Atlanteren, vanndamp som kommer ned som regn over land som Colombia.

De enorme skadene dette regnet gjør henger også sammen med miljøødeleggelsene menneskene har forårsaket. Omfattende avskoging i Colombia har ført til errosjon og gjort jorden hard i de i utgangspunktet så fruktbare fjellene og åssidene. Dermed trenger ikke regnet ned i jorden, men renner i strie strømmer rett ut i elvene. Dette forårsaker da de store oversvømmelsene i regntiden - og tilsvarende uttørking av elvene i perioder uten regn. Hvis jorden derimot hadde hatt skog, ville regnet trengt ned i jorden og seget sakte ut i elvene. Dermed ville en unngått de store flommene som tar menneskeliv og ødelegger infrastruktur i landet.


Stjernesmell - magasinet - Dagbladet.no

Stjernesmell - magasinet - Dagbladet.no: "Kokain, glattcelle og en ødelagt karriere. Idol-dommer Gunnar Greve Pettersen (29) er ferdig med rusen."

'via Blog this'

"Las villas" - slumområdene i Buenos Aires flyter over av "paco"

El Tiempo rapporterer her fra en av de 500 "villas" (slumområder) som omgir Buenos Aires. Den tidligere fotballstjernen fra Racing Club, Alberto Rabitto, samler søppel i La Loma, og innrømmer at han er alkoholisert. "Jeg drikker vin, og mye, men guttungene her dreper seg på 'paco' og blir ødelagt for livet."

Paco er et livsfarlig kokainprodukt som blandes med glasstøv og røykes, og bruken øker kraftig både i Argentina og andre land i Latin-Amerika.


 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.