You Are Reading

Tre ordførerkandidater i Santa Marta truet på livet av kokainbander

Valgfrykt i Magdalena | ELESPECTADOR.COM

El Espectador avslører i en rystende artikkel hvordan tre av kandidatene til ordførervervet (alcalde) i en av Colombias største byer, Santa Marta, er truet på livet av kokainbandene som i landet betegnes bacrim. Truslene har vært overbrakt kandidatene såvel over telefon som på e-mail, Facebook og Twitter.

En av de truede er Carlos Eduardo Caicedo Omar, kandidat for Det liberale partiet og tidligere rektor ved Universidad de Magdalena. Han mottok en henvendelse fra kokainbanden 'Los Urabeños' som sa: "Vi ønsker ikke hindringer og du er en slik, hvis du insisterer sørger vi for at du havner med ansiktet mot bakken". Caicedo er i dag i tvil om han skal fortsette kampanjen sin hvis han ikke kan få garantier for sikkerheten sin.

De to andre truede kandidatene er Liliana Selene Martínez Chimá og Alejandro Palacio Valencia. Sistnevnte mottok telefonhenvendelser der en bande krevde at hvis han ville stille til valg, måtte han støtte dem. "Det er uansett oss som kommer til å styre politikken i byen", uttalte de i følge Palacio.

Ifølge en rapport fra Defensoría del Pueblo (en slags Sivilombudsmann), prøver kokainbandene nå i forbindelse med valget å "bygge eller vedlikeholde allianser med politiske sektorer som vil gjøre det enklere for dem å utføre kriminelle aktiviteter". Den samme rapporten understreker også at mange av voldshandlingene og korrupsjonen som bandene benytter i denne forbindelse, er så subtile at de vil kunne passere ubemerket.

El Espectador uttrykker stor forbauselse over en uttalelse fra politisjef i Magdalena-fylket, César Fernando Granados, som sier at politiet ikke har funnet at disse bandene har intensjoner om å påvirke politikere. Det er kjent at kokainbandene også står bak omfattende korrupsjon i det kolombianske politi- og militærvesenet.

Colombias innenriks- og justisminister, Germán Lleras Vargas, uttaler i sakens forbindelse at det ikke vil være mulig å utstyre hver av de 100 000 kandidatene til lokalvalget i oktober med en personlig politivakt, men at myndighetene vil prioritere sikkerheten til de som er truet og da særlig i de regionene som er mest utsatt for kokainbandenes press.

Se mer om situasjonen i Colombia på våre landsider og om hvordan kokainmafiaen arbeider for å påvirke det politiske systemet på våre sider om kokaintrafikkens samfunnskonsekvenser.






Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.